Fremtiden er et flygtigt væsen
Det er ikke altid lige nemt at spå om fremtiden. I Tilbage til fremtiden 2 rejser Marty McFly 30 år frem i tiden til år 2015, og i den allerførste scene ser vi, at vejrudsigter er blevet så pålidelige, at de kan forudsige regn på sekundet. Og det er derudover i den efterfølgende scene, at han er ved at blive kørt ned af det nu sagnomspundne flyvende skateboard.
Vi har nu passeret 2015 for nogle år siden, og sådan gik det som bekendt ikke. I stedet har vi Yr.no og tohjulede Segways.
Derfor, målt i forhold til Hollywood, så kan det nogle gange være svært at se de store fremskridt, der trods alt er sket i virkeligheden. Selvom det er de færreste af os, der har en krystalkugle til at fortælle os alt om morgendagen, så er det ikke fordi, vi ligefrem går fremtiden tomhændet i mødet.
Fremskridt og udvikling, og især teknologisk udvikling, sker sjældent i et vakuum, og man kommer langt ved at holde øjne og ører åbne.
Så, nej, vi kan ikke fortælle dig, hvad dagen i morgen bringer, men vi kan komme med nogle kvalificerede bud baseret på data, relevant statistik og nye trends.
De nyeste udviklinger
I en rapport fra Smart Insight — hvor de blandt andet beder en række marketingansvarlige komme med deres bud på, hvilke marketing-trends og teknikker de bedømmer som de vigtigste i 2019 og fremover — er der især fire områder, der skiller sig ud.
Select the single marketing activity that you think will make the largest commercial impact in 2019. Based on data from 985 respondents (Smart Insights)
Hånden på hjertet? Når man arbejder aktivt med content marketing — en disciplin der har levet lidt i skyggerne i lang tid — og man ser sådan en udvikling, er det svært ikke at springe op af stolen af ren glæde og dykke hovedkulds lige ned i den nærmeste othellolagkage.
Men på samme måde som Marty Mcflys fremtid ikke viste sig at være helt lig med vores, så er det vigtigt at have in mente, at fremtiden for marketing også næppe kommer til at udarte sig helt præcis som spået her.
I sidste ende er det også samfundet og den enkelte forbruger, der sætter tendenserne.
Hvorfor så overhovedet spilde tid på spådomme? Fordi uanset hvordan fremtiden udvikler sig, så er der meget, vi kan tyde ud fra udviklingerne på vej derhen. Det tager her for eksempel ikke lang tid at bemærke, at hele den øvre halvdel af skemaet har et par ting tilfælles.
De fokuserer alle på digital marketing, anerkender brugervenlighed, anvender dataindsamling, værdsætter kvalitet over kvantitet og forsøger at automatisere så meget af processerne som muligt.
Og det er til gengæld værd at juble over.
Fordi de afhænger nemlig alle af hinanden. Uden den ene ville de andre ikke være nær så effektive. Derfor er det ikke så betydeligt, at content marketing for eksempel ligger over big data og SoMe marketing.
Det vigtige er, hvad det fortæller os om udviklingerne indenfor marketing, hvordan man bedst optimerer og guider brugeren gennem kunderejsen, og ikke mindst hvilke teknologier man skal holde sig på forkanten af.
#1 Chatbots, automatisering og personlig betjening
Markedsdata fra Juniper Research spår, at antallet af interaktioner med chatbots vil stige til omkring 22 milliarder indenfor fire år.
Nogle af grundene bag er, at chatbots gør det nemmere at handle og interagere med virksomheder online og effektiviserer samtidig købs- og informationsøgningsprocessen. Dertil hjælper de også forhandlere til at være mere fleksible i deres salgs- og marketingstrategier.
Chatbots har udviklet sig meget og hurtigt over de seneste par år, og med fremskridtene indenfor NLP (Natural Language Processing) begynder især deres kommunikationsevner at nå et punkt, hvor de ikke kun bliver bedre til at forstå kunders og brugeres ønsker og spørgsmål — deres evne til at fremstå mere naturlige i samtale med mennesker bliver også styrket markant.
Vi har sagt det før, og som Nick Worth fra MarketingLand formulerer det, ”Nu mere end nogensinde før forventer forbrugere, at brands forstår dem”. Grænsen mellem personlig betjening i en fysisk butik og digitalt på en online webshop er udvisket, og brugere forventer at blive behandlet som individer af virksomheder, der møder dem i øjenhøjde.
Det gælder i både B2C og B2B-regi.
Udfordringen er, at det er umuligt for et menneske (eller for den sags skyld et hundred mennesker) at møde alle kunder og klienter online med personlig, menneskelig betjening på alle stadier af købsrejsen. Men det er her, at automatiseringsmuligheder såsom chatbots, målrettede nyhedsmails, blogopslag og andre strategier kan tage over.
#2 Mobiloptimering og load-hastighed
Det er ingen hemmelighed, at vi bruger mobilen meget.
En ny rapport fra Newzoo siger blandt andet, at der er næsten 3.3 milliarder mobilbrugere verden over. Det er omtrent halvdelen af alle mennesker i hele verden. Og Google annoncerede allerede i 2015, at omkring 51% af mobilbrugere har opdaget en ny virksomhed eller et nyt produkt via mobilsøgning. Så det giver sig selv, at det er vigtigt at optimere sin hjemmeside til mobiler og tablets.
Det er ikke en revolutionerende idé, og det er ikke engang en ny udvikling.
Derfor er det overraskende, at der er så mange virksomheder, der stadig ikke gør det. Googles research fra 2018 viste for eksempel, at over 70% af mobile landingssider på nettet tog over fem sekunder at vise. Det er virkelig foruroligende, når vi samtidig ved (som samme rapport viser), at en fem-sekunders ventetid kan øge sandsynligheden for bounce med op til 90%.
Og det er kun ét problem i en lang række udfordringer på brugervenligheden, når ens side ikke er mobil- og hastighedsoptimeret. Når en mobiltelefon forsøger at vise hjemmesider designet til større skærme, er den for eksempel tvunget til at gå på kompromis med alt fra tekststørrelse til billedvisning.
Det vil sige, at selv for de brugere, der venter ekstra længe på, at en side vises, er brugervenligheden i bund og alt gøres endnu mere besværligt.
#3 Stemmeinteraktion
Tro det eller ej, men flere og flere af os er begyndt at tale med vores telefoner. Mange citerer blandt andet ComScore for at have spået (se eksempel her), at allerede i 2020 vil 50% af alle søgninger være stemmebaseret.
Hvis du spørger os, så skuer vi dog lidt længere ud i fremtiden, når det kommer til stemmesøgninger på det danske marked. Der går nok nogle år endnu. Men vi kan slå fast, at i takt med brugen af mobiltelefoner er steget og teknologien konstant forbedres, så følger brugen af stemmesøgninger en lignende kurve. Der er derfor ikke tvivl om, at vi bevæger os mod et øget brug af stemmesøgninger.
Salget af smart speakers, der i overvejende grad afhænger af stemmeaktivering for at fungere, steg for eksempel med 95% i 2018 (Strategy Analytics) — og det er ikke længe siden, at smart speakers også blev tilgængelige på det danske marked, som unægteligt vil være med til at øge andelen af stemmesøgninger i Danmark.
Faktum er, at selvom teknologien har haltet efter i nogle år (og til dels stadig gør det), så er det nemmere og mere naturligt for de fleste mennesker at tale, end det er at skrive.
Således vil antallet af stemmeaktiverede søgninger, køb og andet højst sandsynligt også kun fortsætte med at stige, og det er vigtigt ikke at falde bagud på den front. At optimere ens indhold til stemmebaserede søgninger giver adgang til fremtidens brugere, og derfor er der meget at hente ved at arbejde proaktivt og optimere ens indhold til stemmesøgninger allerede i dag.
Vi taler ikke på samme måde, som vi skriver, og brugerne har ikke på samme måde mulighed for at få leveret et top-10 resultat på Google ved stemmesøgninger. Så hvis du vil gøre dig fortjent til at være det foretrukne resultat for en stemmesøgning, skal du have skarpt indhold, som er optimeret til netop det søgeformat.
#4 Content og kvalitet
Internettet og verden online er på mange måder en overflod af data. Samling og opbevaring af information er noget af det, internettet gør bedst, og informationssøgning er da også én af de vigtigste funktioner internettet opfylder.
Google alene håndterer omkring 3.5 milliarder søgninger om dagen (det er ca. 40.000 per sekund), og op til 20% af dem er endda søgninger, der aldrig er blevet søgt på før (Internet Live Stats).
Med det kommer også en masse dårlig eller direkte falsk information (som Google også selv anerkender). Indenfor de seneste 20 år har tiltroen til tekster og andet på nettet sjældent været lavere, og derfor er den vigtigste trend af alle stadig kvalitetsindhold.
Man skiller sig ikke længere ud fra mængden ved at råbe højest eller drukne ens kunder i bannerreklamer og andre spredehaglsstrategier. Som nævnt før, så forventer vi mere personlighed online og mere individuelt tilrettet materiale, hvad end det er i form af en Facebook-annonce, blogpost, nyhedsmail, chatbot, FAQ eller andet.
Derfor er det så vigtigt at skabe relevant content, der matcher alle de forskellige skridt på kunders og klienters købsrejse — og på samme tid sikre, at det content faktisk tilfører brugeren noget værdifuldt. Det guider dem ikke bare videre på købsrejsen men opbygger også tillid til din virksomhed og brand og opfordrer dem til at vende tilbage — og måske de tager deres venner med næste gang.
På den anden side, hvis de er efterladt med følelsen af, at deres tid var spildt, så springer de hurtigt videre til en anden af de andre utallige kilder, der findes på nettet.
Så, hvad lærer vi egentlig af alt det her?
Formålet ved at følge udviklingerne nøje og spå om fremtiden så nøjagtigt som muligt er at kunne holde sig selv, sin tankegang og ikke mindst sin virksomhed på forkant med udviklingerne.
De nye teknologier, og især den øgede digitalisering af den moderne verden, tilbyder mange muligheder og giver virksomheder flere veje at nå ud til gamle såvel som prospektive kunder. Men samtidig er der også mange faldgruber at holde øje med, og hvis ikke man er vaks, sakker man hurtigt bagud.
Konkurrencen har aldrig været større, og derfor har det aldrig været vigtigere at være med på noderne. At spå om fremtidens udviklinger handler nemlig ikke om at vide, hvad der bliver det næste store hit; det handler om at være klar og forberedt, når det rammer.
Kilder
https://www.smartinsights.com/managing-digital-marketing/marketing-innovation/business-critical-digital-marketing-trends/
https://www.giiresearch.com/report/jp372628-ai-artificial-intelligence-machine-learning-retail.html
https://marketingland.com/want-to-create-better-experiences-and-brand-loyalty-lean-on-your-data-254627
https://resources.newzoo.com/hubfs/Factsheets/Newzoo_The_Global_Mobile_Market_Report_Fact_Sheet.pdf
https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/micro-moments/being-there-micromoments-especially-mobile/
https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/data-measurement/mobile-page-speed-new-industry-benchmarks/
https://www.comscore.com/
https://news.strategyanalytics.com/press-release/devices/strategy-analytics-2018-global-smart-speaker-sales-reached-862-million-units
https://www.internetlivestats.com/google-search-statistics/
https://blog.google/products/search/our-latest-quality-improvements-search/